CAND ANTROPOLOGIA PUNE LA INDOIALA PSIHIATRIA. Helen Fisher este antropolog si a studiat evolutia emotiilor umane si a diferentelor dintre cele doua genuri. In acest discurs ea ne vorbeste despre iubire, in toate formele sale: iubirea romantica, atasamentul si dorinta sexuala. Perspectiva este pe cat de stufoasa si aprofundata te-ai astepta sa fie si, din fericire pentru noi, nu primim doar informatii ci si cateva glume suficient de condimentate. Cel putin cea de la sfarsit merita efortul de a privi intreg discursul.


Dependenta, obsesia, energizarea sau lipsa de energie, sunt cateva dintre fenomenele care insotesc iubirea si despre care aflam in acest discurs. Mi-a parut interesant mecanismul prin intermediul caruia investim cu semnificatie speciala persoana iubita. Ma intreb daca am putea folosi asta pentru a genera emotii. Nu am incercat pana acum, dar probabil o voi face intr-o zi cand nu am programul prea incarcat. Presupun totusi ca e nevoie de mai mult timp.


Cele trei componente ale iubirii despre care vorbeam sunt sexul, ca o interventie divina destinata supravietuirii speciei, romantismul, care ne permite sa economisim timp si energie concentrandu-ne asupra unei singure persoane la un moment dat, iar atasamentul este un sistem al creierului, care ne permite si ne ajuta sa toleram acea persoana pentru o perioada mai indelungata de timp, lucru care, de asemenea este in beneficiul urmasilor si al speciei. Fiecare dintre aceste sisteme sunt sustinute de hormoni ce fac posibile aceste misiuni.


Este interesanta informatia potrivit careia ne aflam in cautarea unei emotii atunci cand facem selectia pentru partenerul visurilor. Chiar si daca cineva are calitatile pe care teoretic le cautam intr-un partener, preferam totusi, majoritatea dintre noi, sa experimentam asta ca pe o emotie specifica - emotia indragostirii. Ma intreb daca nu ar fi mai eficient sa alegem totusi persoane care au calitatile respective, dat fiind ca emotiile nu sunt obligatoriu un garant al fericirii sau longevitatii unui cuplu. 



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu